Wednesday, May 18, 2011

Att åka tåg är roligt, men...

Varje resa med SJ medför oundvikligen en injektion direkt i hjärtat av frustration.

Förra gången jag bokade biljett fick jag spendera en halvtimme i telefon med kundtjänst för att förklara att jag inte bokat fyra resor på samma tåg i mitt eget namn. Att det möjligtvis kunde tänkas vara fel på den webbaserade bokningstjänsten förespeglade uppenbarligen inte personalen på kundtjänst. Till sist gav hon med sig och lät mig boka om biljetten. Givetvis hade priserna hunnit gå upp under tiden vi pratade. Bara att slanta upp såklart.

Så här roligt är det att åka tåg om man slipper SJs kundtjänst
Idag bokade jag en ny biljett och valde alternativet ombokningsbar. Därefter valde jag att betala med värdebevis (resegaranti för försenat tåg). På betalningssidan står det då: Om du betalar med värdebevis kan du inte använda det beloppet vid ombokning. Okej, det är godtyckligt och dumt i sig, men vad kan man vänta sig av ett monopolföretag.

Jag backar då bokningen för att välja icke-ombokningsbar biljett för att slippa betala extra för en eventuell ombokning som inte kan göras. Går det att backa bokningen? Nej, givetvis inte utan att avbryta allt och börja om från början.

Om man nu lyckas använda ett värdebevis för att betala, får man då växel på beloppet? Nä, såklart inte. Resten av värdet är.. ja.. värdelöst. Efter ett halvår brinner pengarna inne ändå.

SJ erbjuder något som ingen annan erbjuder. Därför fortsätter jag vara kund. Ökad konkurrens medför inte alltid förbättringar. I det här fallet är jag dock villig ta risken.

No comments:

Archive