Tuesday, November 27, 2012

Om konsultmäklare, konsultbolag och konsultsäljare

Jag som konsult är alltid ute efter ett spännande uppdrag där jag kan skapa mycket nytta och glädje för andra människor. När ett behov som matchar min kompetens uppstår vill jag maximera mina chanser att få uppdraget. Drömläget är att jag känner projektledaren och vi har jobbat tillsammans tidigare; saken är redan klar!

Om så inte är fallet behöver jag en bro mellan mig och konsultköparen. Som frilansare är jag fri att välja den säljare ( =eventuellt ett helt team med olika roller) som jag tror mest på. Dom bästa möjligheterna att få uppdraget får jag om säljaren känner både konsultköparen och mig personligen. På så sätt kan det bildas en stark bro av förtroende som kan leda till en affär.

Spana in konsultsäljaren längst upp på taket
Vanliga konsultbolag har en fördel gentemot mäklare: Säljarna har lättare att bygga en relation till sin konsult. Mäklarens stall är mer flyktigt och kräver en större insats att hålla koll på. Å andra sidan säljer konsultbolaget (nästan) bara sina egna konsulter. Mäklaren däremot har tillgång till alla frilansare och mindre konsultbolag.

Vad gäller relationen mellan säljare och konsult finns det olika grader av kompetensbedömning som mäklaren gör. Det finns mäklare som investerar mycket lite tid att värdera konsulten dom offererar. Kanske funkar deras affärsidé ändå pga en hög volym av potentiella uppdrag och många offereringar? Dessa mäklare hamnar såklart längst ner på listan för mig som konsult. Jag vill säljas som "filmstjärnan" och inte som en "statist". Faktum är att den säljare som mekaniskt matchar uppdragsbeskrivningar med konsultprofiler kan ersättas av.... en app!

Det finns även ett fall då även den bästa konsultsäljaren kan ersättas av en app, och det är när det finns så få tillgängliga konsulter som kan göra jobbet att köparen hinner intervjua allihop själv. Jag tror det finns en stor potential för kompetensrekryteringsmarknaden att effektiveras. För konsultköparnas skull hoppas jag också att dom snart upptäcker den där appen. I mitt tidigare inlägg broderar jag ut lite mer om denna (web-)app som jag där kallar LinkedIn för konsulter.

Friday, November 2, 2012

WyWallet har potential att lyckas

Jag har länge kliat mig i skallen och undrat varför kreditkort är det enda betalsystem som funkar förutom kontanter, både IRL och på nätet. Och med fungerar menar jag: Att systemet erbjuds som betalalternativ tillräckligt ofta för att man orkar bry sig om att skaffa konto. Men äntligen verkar det vara en ny guldrush mot nya (mikro-)betalsystem. Bankerna kommer med Swish. Teleoperatörerna har lanserat WyWallet. Förutom att kunna göra egna inköp är  jag är nyfiken på om något av dessa system kan vara en bra betalsystem för Sprend.

Idag har jag provkört WyWallet och det har inte varit lätt att göra. Det finns nämligen ingenstans man kan handla med sitt WyWallet-konto! Jo okej, sms-betalningar dras automatiskt från WyWallet-kontot i stället för mobilfakturan. WyWallet lovar att det så småningom också skall bli möjligt att betala i webbutiker, i mobil-appar och i fysiska affärer - med det går inte ännu. Därför har jag bara kunna provköra dom delar av appen som inte har med betalning att göra.

Slutsatsen av app-testet är att fyra stora rika teleoperatörer måste kunna mycket mycket bättre än så här. iPhone-appen är ett riktigt buggigt budget-bygge:
  • Appen kraschar gång på gång. Det händer speciellt ofta när man återvänder till appen efter en stund i en annan app.
  • Appen är slö som tusan. Det tar flera sekunder att växla mellan sidorna, vilket leder till feltryckningar.
  • Den ser inte ut som en iOS-app; jag gissar den är byggd i något crossplatform-verktyg.
  • Dom få texter som finns är inte ens korrekturlästa.
  • Vid påfyllning av kontot via kreditkort skickas man ut ur appen och in i Safari till ett flöde som inte är mobilanpassat.
WyWallets facebooksida kan man hitta flera inlägg som undrar varför man ersätter ett fungerade system, sms, med ett sämre, WyWallet-kontot.  Ja vänta lite, vi har ju redan sms. Funkar inte det? Jag tror ändå en app kan göra inköp enklare, och det finns inget som är viktigare än just enkelhet enligt min ödmjuka mening. Om jag förstår flödet korrekt så handlar man genom att:
  1. Ange sitt mobilnummer i ett webbformulär
  2. Mobilen säger pling-plong: Vill du köpa <x> från <y> till priset <z> kr?
  3. Du godkänner genom att knappa in din pinkod.
Är detta enklare än att knappa in ett nummer och en kod i sms-appen? Jag tror risken för misstag blir lägre i WyWallet-appen eftersom man redan kan sitt eget mobilnummer i huvudet (?), samt att WyWallet-appen anger vad man betalar för. Jag jag betalar via sms trippelcheckar jag alltid att numret och koden är rätt. Det skulle jag slippa med WyWallet.

Andra fördelar är en tydlig transaktionslista, och möjligheten att flytta pengar från mig till dig. Det kostar 1 kr vilket det definitivt är värt bara för att man kan spåra transaktionen.

En stor nackdel som även David Paulsson uppmärksammat är att det blir klurigt att betala med företagspengar. Varför kan man inte registera två konton i WyWallet-appen, ett privatkonto samt ett för företaget? När man genomför ett köp skulle man enkelt kunna välja vilket konto som köpet skall registreras på. Vid slutet av månaden skulle företaget man jobbar för få en komplett lista på alla inköp som gjorts. Ingen extra adminstration eller pappershantering. Lösningen som WyWallet erbjuder är att man loggar på sitt konto och väljer ut företagsinköpen, laddar ner en pdf som man sedan skickar till sin arbetsgivare för bokföring. Funkar, men är onödigt krångligt.

Jag tror WyWallet har en stor potential. Tjänsten har fördel gentemot Swish eftersom sms-betalningar redan är ett etablerat system. Kvaliteten måste dock höjas över hela linjen (PS. Jag är bra på att koda).

Archive